Anna Araviadis

Jag, Anna Araviadis, föddes 1971 i Uppsala men hade då efternamnet Hammarberg. Jag växte upp i Storvreta men flyttade som 19-åring in till Uppsala stad. Då hade jag gått ut teaterlinjen på Bolandsskolan och redan lärt känna Fredrik och Mats. Förutom teaterlinjen hade vi Uppsala krönikespel och Gamla Uppsala-spelet gemensamt. Vi startade Teater Trassel och vår första föreställning var Anton Tjechovs Björnen som vi spelade på Skandiascenen (nuvarande Reginateatern).

Berättelser har alltid intresserat mig och speciellt de som berättar om hur det var förr, i vår historia. Jag började läsa Antikens kultur- och samhällsliv på Uppsala universitet och fortsatte med historia, etnologi och estetik. Jag trivdes med mina ämnesval och började fundera på om jag kanske skulle bli lärare.

Men lusten till teatern höll i sig och jag flyttade till Stockholm för att läsa vidare på Kulturama samt Stockholms elementära teaterskola. Förutom ett par oerhört givande år med hårt arbete, dålig ekonomi och fantastiska upplevelser, gav det mig en insikt i hur oerhört svårt det är att leva som frilansande skådespelare. Jag flyttade tillbaka till Uppsala och återvände till min gamla dröm om att undervisa och förverkligade den. Jag har arbetat som kulturhistorie- och historielärare på Bolandsskolan och arbetar nu på Lundellska skolan.