Mia Skott

Tillsammans med Anna Araviadis och Fredrik Mattsson projektleder jag arbetet med att utveckla den dramatiserade vandringen och föreställningen Kulturarvsvandringen som riktar sig till högstadiet och gymnasiet.

Redan som liten på 1970-talet var jag med i olika teatergrupper i Uppsala och gick på teaterlinjen på Bolandgymnasiet tillsammans med Anna på 1980-talet. Jag har också arbetat på bl.a. på Ungdomsteatern med Lina och Boris Petrovski, som casting-agent i London (för en BBC-produktion) och som regissör för fristående barnföreställningar.

Som historiker och författare drivs jag av övertygelsen att alla har rätt till sin egen historia, i synnerhet flickor och kvinnor eftersom forskningen länge har varit eftersatt och till följd har en missvisande bild av kvinnors liv förr har förmedlats till generationer av barn och unga. Därför har jag föreläst flitigt på bl.a. Uppsalas skolor, arkiv och museer och har också gett stadsvandringar genom bl.a. Konstmuseet. Jag är medförfattare till Arkivism: En handbok (Stockholms kvinnohistoriska & Volante 2021), och författare till Tapetmakerskor: självständiga yrkeskvinnor i 1700-talets Stockholm (Stockholmia 2022) och Momma & Fougt: Qwinnliga Tanckar och Mästarinnor i Tryck (Norstedts 2022). Jag arbetar också på olika sätt för att främja samverkan inom kulturarvssektorn, inkl. gjort en  kulturarvsutredning.

Sedan oktober 2022 är jag manusförfattare och sakkunnig på Uppsala Slottshistoriska, ett museum som kommer att lyfta slottets och stadens historiska mångfald och rika kulturarv. Foto: Peter Oscarsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *