Mia Skott

Tillsammans med Anna Araviadis och Fredrik Mattsson projektleder jag arbetet med att utveckla den dramatiserade vandringen och föreställningen Kulturarvsvandringen som riktar sig till högstadiet och gymnasiet.

Redan som liten på 1970-talet var jag med i olika teatergrupper i Uppsala och gick på teaterlinjen på Bolandgymnasiet tillsammans med Anna på 1980-talet. Jag har också arbetat på bl.a. på Ungdomsteatern med Lina och Boris Petrovski, som casting-agent i London (för en BBC-produktion) och som regissör för fristående barnföreställningar.

Som historiker och författare drivs jag av övertygelsen att alla har rätt till sin egen historia, i synnerhet flickor och kvinnor eftersom forskningen länge har varit eftersatt och till följd har en missvisande bild av kvinnors liv förr har förmedlats till generationer av barn och unga. Därför har jag föreläst flitigt på bl.a. Uppsalas skolor, arkiv och museer och har också gett stadsvandringar genom bl.a. Konstmuseet. Jag är medförfattare till Arkivism: En handbok (Stockholms kvinnohistoriska & Volante 2021), och författare till Tapetmakerskor: självständiga yrkeskvinnor i 1700-talets Stockholm (Stockholmia 2022) och Momma & Fougt: Qwinnliga Tanckar och Mästarinnor i Tryck (Norstedts 2022). Jag arbetar också på olika sätt för att främja samverkan inom kulturarvssektorn, inkl. gjort en  kulturarvsutredning.

Sedan oktober 2022 är jag manusförfattare och sakkunnig på Uppsala Slottshistoriska, ett museum som kommer att lyfta slottets och stadens historiska mångfald och rika kulturarv. Foto: Peter Oscarsson

Offentliga föreställningar 2023

Uppsalavandringen ges vid två tillfällen under september:

TORSDAG 7 september kl 18

FREDAG 8 september kl 18

Biljetter köpes på plats (swish) 130 kronor 15 minuter före föreställning. Start vid Universitetshusets stora trappa. Cirka 60 minuter. Avslutning vid Helga Trefaldighets kyrka

Ulleråkervandringen ges också vid två tillfällen under september:

LÖRDAG 9 september kl 13.30

SÖNDAG 10 september kl 16

Biljetter köpes på plats (swish) 130 kronor, 15 minuter före föreställning. Start vid Gamla hospitalet, Ulleråkersvägen 40 (Vid ingången till Den gode herdens kapell) Cirka 60 minuter. Avslut vid begravningsplatsen (där det också finns parkeringsplatser).

Uppsala- och Ulleråkervandringar som aktivitet för personalen

Tack för förtroendet att våra vandringar fått och får fungera som personalaktivitet för grupper på företag, avdelningar och organisationer och upplevelseinslag på till exempel jubileumsåterträff under sensommar och höst 2021 när pandemin nu äntligen verkar dra sig tillbaka. Hör av dig om du och din arbetsplats också vill ha en gemensam upplevelse på ert evenemang. Kontaktuppgifter finns på denna sida.

Ulleråkervandringen i september 2021

Följ med på en dramatiserad vandring i den spännande Ulleråkersområdet. Ges vid tre offentliga tillfällen under 2021:

Söndagen den 5 september kl 15

Tisdagen den 7 september kl 18

Onsdagen den 8 september kl 18

För manus står de medverkande aktörerna Anna Araviadis, Camilla Rönngren och Fredrik Mattsson. Ulleråkervandringen hade premiär 2017. Biljetter köpes på plats 15 minuter före start. Swishbetalning. Pris: 120 kronor (inkl. moms). Vandringen tar cirka 60 minuter.

Uppsalavandringen 2021

Uppsalavandringen genomförs vid tre tillfällen under sommaren 2021:

Lördag den 28 augusti kl 15

Söndag den 29 augusti kl 15

Fredag den 3 september kl 18

Biljetter köpes på plats (swish) 120 kronor 15 minuter före föreställning. Start vid Universitetshusets stora trappa. Cirka 60 minuter. Slut vid Helga trefaldighets kyrka.

Uppsalavandringen 2019 – tre föreställningar i augusti!

Efter att du gått på den nyuppståndna Författarvandringen (se artikel här intill) vill du förstås ha mer och då kan vi glädja dig med att Uppsalavandringen återkommer även i år. När Författarvandringen ger inblickar och möten med författare i Uppsala har Uppsalavandringen ett ännu bredare anslag, där Uppsalaprofiler av allehanda slag får plats i den dramatiserade vandringen. Start vid Universitetshuset. Pris 120 kronor per biljett. Medverkande: Anna Araviadis och Fredrik Mattsson.

Speldatum:

torsdag 29 augusti kl 18

fredag 30 augusti kl 18

söndag den 1 september kl 14

Nypremiär för Författarvandringen 2019!

Efter fler års tystnad återuppstår Författarvandringen i förnyad form vid fyra tillfällen i augusti 2019. Ett omarbetat manus bjuder på nytillskott i form av en del nya författare och nya texter men också välkända karaktärer som Gustaf Fröding, Karin Boye och August Strindberg, förstås. Vi uppmärksammar lite extra att det är 100 år sedan kvinnor fick rösträtt. Till skillnad mot tidigare uppmärksammar vi nu också några nu levande författare, förutom den långa rad av spännande äldre författare. Anna Araviadis och Fredrik Mattsson står för manus och medverkar.

Speldatum:

torsdag den 22 augusti kl 18

fredag den 23 augusti kl 18

lördag den 24 augusti kl 14

söndag den 25 augusti kl 14

Pris: 120 kronor. Biljetter vid starten vid Carolina Rediviva 15 minuter innan start. Swish eller kontanter.

 

Ett tillfälle att se Ulleråkervandringen 2018

Sommaren 2018 ges Ulleråkervandringen endast vid ett offentligt tillfälle. Välkomna söndagen den 2 september kl 15.00. Start vid den gamla vita Hospitalsbyggnaden, den så kallade Vingmuttern, som ligger längs Ulleråkersvägen. Biljetter kostar 120 kronor och säljes 15 minuter före start. Betalning sker på plats med swish eller kontant. Vandringen tar cirka 60 minuter och avslutas vid begravningsplatsen. Vid frågor, ring 0706- 76 88 76 (Fredrik).

Samma helg är vandringen en av aktiviteterna för de boende i BRF Uller när föreningen firar sitt 25-årsjubileum.

Ulleråkervandringen – sommaren 2017

Ulleråkervandringen ges efter förfrågan för intresserade grupper. Vi ger också tre offentliga föreställningar i samband med Kulturnatten 2017:

Lördagen den 9 september kl 14 (Kulturnatten)

Söndagen den 10 september kl 14

Måndagen den 11 september kl 18

Biljettpris: 120 kronor och biljetter säljs 15 minuter innan föreställningens början invid den stora vita gamla hospitalshuvudbyggnaden.